ما در این مطلب قصد داریم در رابطه با ورق گالوانیزه، ویژگیها، مزایا و کاربردهای آن توضیحاتی در اختیار شما قرار دهیم. اما ابتدا باید توضیحات اولیه را شرح دهیم. احتمالا میدانید که فولاد و آهن در برابر زنگزدگی یا همان اکسید آهن آسیبپذیری بالا دارند؛ به همین دلیل متخصصین حوزه آهنآلات سعی کردهاند تا برای جلوگیری از به وجود آمدن زنگزدگی محصولات فولادی روسهای مختلفی ارائه دهند.
یکی از این روشها گالوانیزاسیون یا رویاندود کردن محصولات آهنی و فولادی است. حال در ادامه این مطلب از تهران پلی با ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدتری در رابطه با ورق گالوانیزه در اختیارتان قرار دهیم.
به چه ورق هایی، ورق گالوانیزه گفته می شود؟
در برخی موارد به ورق گالوانیزه، آهن گالوانیزه نیز گفته میشود. لازم به ذکر است که، دو روش برای تولید ورقهای فولادی وجود دارد؛ روش نورد گرم و نورد سرد. در روش نورد گرم، معمولا ورقهها پس از تولید، گالوانیزه میشوند؛ این بدان معناست که در فرایند تولید ورق گالوانیزه، لایه نازکی از جنس روی بر سطح این ورق کشیده میشود.
پس میتوان این چنین بیان کرد که، گالوانیزاسیون باعث بالا رفتن مقاومت فولاد در برابر زنگزدگی میشود. گفتنی است که روشهای مختلفی برای رویاندودکردن وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
مطلب پیشنهادی: پلی کربنات
ویژگی های ورق گالوانیزه
از ویژگیهای این نوع ورق فولادی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ورقهای گالوانیزه هزینه نگهداری و تعمیر پایینی نسبت به سایر ورقهها دارند.
- هزینه تولید این نوع ورقه نسبت به ورقههای مقاوم در برابر خوردگی، کمتر است.
- جوشکاری ورق های فولادی گالوانیزه آسان است.
- ظاهر این ورقهها براق و کیفیت آن مثال زدنی است.
- این نوع ورق، فرمدهی و شکلدهی راحتی دارند.
- در برخی مواقع نیز برای زیبایی و افزایش مقاومت ورق گالوانیزه، آن را رنگ میکنند.
کاربردهای ورق گالوانیزه
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، ورقهای فولادی گالوانیزه بسیار مقاوم در برابر خوردگی و زنگزدگی هستند. به همین جهت، از این سازه بیشتر در مناطقی که رطوبت بالایی دارند یا مکانهایی آسیبزا هستند، مورد استفاده قرار میگیرد. برخی دیگر از کاربردهای این محصول در ادامه ذکر شده است:
- استفاده در ساخت کابینتهای آشپزخانه، کانالهای خنککننده و تهویه هوا.
- مورد استفاده در ساخت مخازن متحرک یا ساکن مثل مخازن تانکرها.
- استفاده در ساخت بدنه و سقفهای سالنهای بزرگ یا سولههای صنعتی و غیر صنعتی.
- مورد استفاده در تولید انواع لوله، پروفیل و محصولات فولادی گالوانیزه.
- مورد استفاده در ساخت انواع تابلوهای صنعتی یا شهری.
- استفاده در تولید انواع تجهیزات آشپزخانه مانند ماشین لباسشویی و یخچال.
مطلب پیشنهادی: خرید پلی کربنات
ورق گالوانیزه چه مزایایی دارد؟
هر کدام از ورقهای فولادی کاربرد منحصر به فرد خود را دارد و در هر بخش از صنعت، بهترین آن مورد استفاده قرار میگیرد. به همین خاطر شما در کار خود، باید بهترین ورق را انتخاب کنید تا نتیجه مطلوب را کسب کنید. حال، ما در این بخش مهمترین مزایای ورقهای فولادی گالوانیزه را ذکر کردهایم:
- سختیه بالا
- هزینه پایین در تولید و نگهداری
- ساده بودن عمل تمیز کردن ورق
فرایند تولید ورق گالوانیزه
در این قسمت مهمترین روشها و در واقع، فرایند تولید ورقههای گالوانیزه آورده شده است. گالوانیزاسیون ورقهای فولادی به روشهای مختلفی صورت میپذیرد. نکته قابل توجه این است که هر کدام از این روشها کاربردهای متفاوتی دارد و ویژگی منحصر به فردی به ورق میدهد. از مهمترین روشهای روی اندودکردن عبارتند از:
روش الکتروگالوانیزه (Electrogalvanization)
نحوه عملکرد این روش به این صورت است که، با استفاده از جریانهای الکتریکی و محلول الکترولیتی سولفات رویف انجام میشود. ضخامت ورقهای تولید شده با این روش، کمتر از دیگر ورقهای گالوانیزه است و نیز در صنایع حساستری به کار برده میشود، مثلا در خودروسازی. از ویژگیهای روش الکتروگالوانیزه میتوان قابلیت رنگآمیزی بهتر آن اشاره کرد.
روش گالوانیزه حرارتی یا گرم (Hot-Dip Galvanizing)
اگر جایی اسمی از گالوانیزاسیون کلاسیک شنیدید، منظور همان گالوانیزه حرارتی است. نحوه عملکرد این روش بدین صورت است که، ورقهای فولادی در استخری پر از عنصر روی غوطهور میشود تا کاملا با آن آغشته شوند. از آنجایی که روی با اکسیژن خیلی سخت به ورق میچسبند، در این میان پیوند متالورژیکی بین فولاد و روی به وجود میآید.
از مزایای این روش میتوان به مقرون به صرفه بودن آن اشاره کرد. همچنین، از آنجایی که در این روش از قوطهوری استفاده میشود، هر محصول فولادی در هر شکلی امکان گالوانیزه شدن دارد. لازم به ذکر است، در روش گالوانیزه حرارتی، چون همه بخشهای فولاد کاملا آغشته به روی میشوند، استحکام خوبی به دست میآورند.
مطلب پیشنهادی: تفاوت پلکسی و پلی کربنات
روش پیش گالوانیزاسیون (Pre-galvanization)
این روش شباهت زیادی با روش گالوانیزه حرارتی دارد، با این تفاوت که در روش پیش گالوانیزاسیون، ابتدا تمیز شدن فلز با یک مایع صورت میگیرد و پس از آن ورق برای گالوانیزه شدن، در یک استخر پر از روی به صورت رفت و برگشت گالوانیزه میشود. همچنین، ترتیب و یکپارچگی در روش پیش گالوانیزاسیون بیشتر از روش گالوانیزه گرم یا حرارتی است.
روش گالوانیلینگ (Galvannealing)
این روش حساس و کمی زمانبر است. ورقهای فولادی در این شیوه با روشهای گالوانیزاسیون گرم و گداختگی تولید میشوند. نحوه تولید این سازه نیز اینگونه است که ابتدا ورق، با روی پوسس داده میشود و سپس در فرایند کورههای گداختگی قرار میگیرند. نتیجه این فرایند، یک ورق آلیاژی از روی و آهن است.
مطلب پیشنهادی: پلی کربنات شفاف
کوتینگ در ورق گالوانیزه
این اصطلاح مربوط به قطر لایه روی بر سطح فلز است؛ یعنی هر چه میزان کوتینگ در ورق گالوانیزه بیشتر باشد، لایه روی ضخامت بیشتری دارد. ورقهای گالوانیزه بسیاری در بازار در حال عرضه هستند که هر کدام تولیدشده از کارخانه خاصی میباشند. همچنین درصد کوتینگ نیز در بین آنها متفاوت است. به عنوان مثال، کوتینگ ورقهای گالوانیزه تولیدشده توسط کشورهای هند و ژاپن، بیشتر از 170 است در صورتی که درصد کوتینگ این محصول در کشور چین، بین 100 تا 125 است.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم هر آنچه درباره گالوانیزه وجود دارد، بگوییم. امیدواریم این مطالب برای شما کارآمد و مفید بوده باشد.
سوالات متداول
بازبینی اولیه، پاکسازی، گالوانیزاسیون و بازرسی نهایی.
فولاد گالوانیزه گرم مقاومت و دوام بسیار بالایی در برابر خوردگی در محیط ها و شرایط مختلف آب و هوایی دارد و می تواند بیش از 70 سال عمر کند. مراحل گالوانیزاسیون فولاد چیست؟
گالوانیزه حرارتی چند سال عمر می کند؟
بدون دیدگاه