از گذشته تا به امروز از شیشه در قسمت های مختلف ساختمان استفاده های بسیار زیادی میشد. استفاده از شیشه در کنار مزایایی که داشت، همواره مشکلاتی را نیز برای مردم به وجود میآورد. به همین خاطر تولید کنندگان از ابتدا تلاش های بسیار زیادی در جهت یافتن محصولی به عنوان جایگزین شیشه انجام دادهاند. در حال حاضر پلی کربنات را میتوان به عنوان بهترین جایگزین شیشه برای استفاده در قسمت های مختلف ساختمان دانست که در ادامه این مقاله از تهران پلی به آن میپردازیم.
پلی کربنات چیست؟
پلی کربنات محصولی است که از پلیمرهای ترموپلاستیک تشکیل شده است. این محصول به دلیل دارا بودن خواص فیزیکی و شیمیایی خاص، در بسیاری از صنایع کاربردهای فراوانی دارد. این محصول معمولا به صورت ورق تولید میشود. به همین خاطر است که به آن ورق های پلی کربنات میگویند. این محصول در انواع مختلفی مانند دو جداره، تک جداره، شفاف و غیره در بازار موجود است که شما میتوانید بسته به نوع نیاز خود آن را خریداری کنید.
در حال حاضر پلی کربنات یکی از مقاوم ترین مواد شفافی است که شما میتوانید از آن به جای شیشه در قسمت های مختلف ساختمان خود استفاده کنید. شفافیت و مقاومت بسیار بالا در برابر زلزله و طوفان، این محصول را به یکی از پرفروش ترین مصالح ساختمانی تبدیل کرده است. جالب است بدانید که ورق پلیکربنات وزن بسیار پایینی دارد که همین موضوع باعث شده تا حمل و نقل آن آسان باشد.
همچنین باید بدانید که این ورقه ها انرژی را به خوبی جذب میکنند. به همین خاطر استفاده از آنها برای گلخانه ها یک انتخاب بسیار هوشمندانه است. همه این ویژگی ها باعث شده تا این ورق ها به بهترین انتخاب برای استفاده در سقف ها، پارکینگ ها، سوله ها و غیره تبدیل شود.
مطلب پیشنهادی: خرید پلی کربنات
کاربرد ورق پلی کربنات
در این بخش، چند نمونه از مهمترین کاربردهای پلی کربنات را برای شما آوردهایم:
ساخت سقف کاذب
- ساختن قطعات خودرو
- ساختن پوشش پلهای عابر پیاده
- درست کردن دیوارهای جداکننده
- ساخت سایهبان
- ساخت شیشه ضدگلوله
- پوشش نورگیرهای انبارها
- پارتیشنبندی، گنبدهای تزیینی، اتاقک سازی
- ساخت ایسـتگاه اتوبوس و کیوسکهای تلفن
- ساختن دیواره سولهها
- ساختن انواع پوشش سقف پارکینگ، گلخانه، استخر و استادیومهای ورزشی
- صنایع نظامی
- ساختن کلاه، عینک طبی، لنز چشمی، چراغ اتومبیل، آمپولها، کانکتورها
- ساختن دیسکهای فشرده
- استفاده در سولههای پرورش گیاهان
- استفاده در پرورش گیاهان
- صنعت هواپیماسازی
فرایند تولید پلی کربنات
تولید انواع پلی کربنات معمولا به دو روش Batch و ذوب دو مرحلهای انجام پذیر است. در ادامه با ما همراه باشید، تا به بررسی این دو نوع روش تولید بپردازیم.
سنتز پلی کربنات در روش Batch
تولید تجاری پلی کربنات اولین بار در اواخر دهه ۵۰ میلادی به شکل مجزا توسط دو شرکت بایر و GE برپایه بیفنول آی انجام گرفت. در این روش از تولید پلی کربنات، گاز فسژن با فنول ترکیب شده تا دی فنیل کربنات (DPC) به دست بیاید. محصول حاصل را با بیفنول آی واکنش میدهد تا پلیمر حاصل شود. از فنول آزاد شده در این واکنش برای مصرف دوباره در پلیمریزاسیون استفاده میکنند. یکی از دیگر مشکلات پلیمریزاسیون پلی کربنات در روش Batch سرعت واکنش پایین است و نیاز به تعدادی راکتور ناپیوسته در مقیاسهایی کوچک دارد.
هر چه محدودیتها محیط شدیدتری وجود داشته باشد؛ راه برای تبدیل غیر فسژنها به پلیکربنات هموارتر میشود. علاوه بر این در فرآیندهای سطحی از محلولهایی که کلردار شدهاند مثل متیلن کلرید استفاده میکنند. این کار محدودیتها را میافزاید . همچنین از نظر اقتصادی هدر دادن مادهای کلردار همانند فسژن و تبدیل کردن آن به کلرید سدیم صرفه اقتصادی ندارد. به صورت معمول برای اینکه کلر را به چرخه بازگردانند از سود سوزآور استفاده مینمایند که مشکلات زیستمحیطی به همراه دارد.
روش دو مرحله ای ذوب
در این میان شرکتهایی هم هستند که از عناصر غیرفسژن برای پلیمریزاسیون پلی کربنات استفاده مینمایند. شرکت شیمیایی میتسوبیشی و سابیک که در گذشته GE نام داشت و در ضمن شرکتهای بایر و آساهی/شیمای از این دسته هستند. کمپانیهایی مانند ال جی و تایجین نیز به شکل مستقل روشهایی را برای توسعه پلیمریزاسیون پلیکربنات بدون استفاده از فسژن ابداع نمودهاند. در تمام این روشهای پلیمریزاسیون بر اساس ترکیب عناصر استری میان دی فنیل کربنات و بیفنول آی میباشد. اصطلاحی که برای این روش بیشتر استفاده میشود، متد ذوب مینامند و دارای دو مرحله پلیمریزاسیون در غیاب محلولهای اضافی است.
در روند پلیمریزاسیون بیفنول آی و دی فنیل کربنات با یکدیگر واکنش میدهند و ترکیب فنول خارج میشود. در ادامه واکنش پلیمریزاسیون با وزن مولکولی بالا، هنگامی که عدم تناسبی میان میزان استر در محلول رخ دهد؛ سبب میشود که دی فنیل کربنات تبخیر شود.
مزیت فرآیند ذوب این است که محصولی که ساخته میشود، ناخالصیهایی در آن وجود دارد. ولی این روش نیاز به ابزار و تجهیزات بسیاری دارد که بتواند دمای زیاد را با میزان خلأ بسیار ایجاد نماید.
تولید دی فنیل کربنات بهصورت مستقیم و بدون استفاده از فسژن دشوار میباشد، این ترکیب را به شکل غیرمستقیم از دیامتیل کربنات میسازند. قدم اول این کار، فنول را با دیامتیل کربنات به عنوان منبع کربنات، واکنش میدهد تا فنیل متیل کربنات به دست بیاد. در ادامه کار تولید ورق پلی کربنات، فنیل متیل کربنات را با فنول ترکیب نموده تا دی فنیل کربنات ساخته شود.
نحوه نصب ورق های پلی کربنات چگونه است؟
ساختار پلی کربنات به صورتی است که نصب آن به دو صورت سقفی و دیواری انجام میشود در ابتدای نصب این نوع ورق، باید شیارهای داخل ورق که از مواد ریز و ذرات خارجی پر شدهتاند، پاک شوند. همچنین پیچها باید تا اندازهای سفت شئند که منجر به تغییرش کل ورق نشوند.
توجه داشته باشید که زهوارِ شیارهای ورق پلی کربنات از پایین به بالا بوده و شعاع قوس 175 برابر ضخامت ورق در نظر گرفته شود و با نسبت عرض به طول 1 به 2 قرار گیرد.
نکتهای که در این بین حائز اهیمت بوده این است که، همیشه سطح ضد اشعه فرابنفش باید در سمت خارجی نصب شود و چسب حفاظ اشعه فرابنفش پس از نصب برداشته شود. در صورتی که ورق پلی کربنات ضخامتی بالاتر از 3 میلیمتر داشته باشد، باید سوراخی بزرگتر از قطر پیچ در آن ایجاد شود. همچنین، زمانی که مشغول سفت کردن پیچ ها هستید، سعی کنید با ابزار، لغزشی روی پیچ ایجاد نکنید.
انواع ورق های پلی کربنات
این محصول نیز مانند بسیاری از محصولات دیگر دارای انواع مختلفی است که هر کدام از نظر جنس و کارایی با دیگری متفاوت است. ورق های پلی کربنات به صورت کلی در 4 نوع شفاف (تخت)، دوجداره و چند جداره (لانه زنبوری)، طرح سفال و کروگیت تولید میشوند. هر کدام از این مدل ها دارای مواد اولیه و ویژگی های خاص خود است و شما باید با توجه به نوع نیاز خود انتخاب کنید که کدام یک برای شما مناسب تر است.
مطلب پیشنهادی: ورق پلی کربنات مات
پلی کربنات دوجداره
از این نوع ورق های پلی کربنات به شدت در گلخانه ها، نورگیرها و پل های عابر پیاده استفاده میشود. تبادل حرارت در این محصول بسیار زیاد است. همچنین باید بدانید که، از آنجایی که این محصول دوجداره است، میتواند عایق مناسبی برای صدا و حرارت نیز باشد. در این محصولات از یک لایه UV استفاده شده است که مانع از ورود اشعه فرابنفش خورشید به داخل گلخانه میشود.
نکته دیگری که باید درباره این محصول بدانید این است که پلی کربنات دوجداره تنوع رنگی بسیار زیادی دارد و در برابر تغییرات آب و هوایی نیز بسیار مقاوم است. از این محصول همچنین در استادیوم ها، استخرها، سوله ها، کیوسک های تلفن و غیره نیز استفاده میشود.
ویژگی های ورق های پلی کربنات دوجداره
- در برابر ضربات فیزیکی مقاومت بسیار بالایی دارند.
- از شفافیت و قابلیت انعطاف پذیری بسیار زیادی برخوردارند.
- وزن بسیار پایینی دارند و باعث صرفه جویی در مصرف انرژی میشوند.
پلی کربنات شفاف
از این محصول تحت عنوان آهن شفاف نیز یاد میکنند. زیرا مانند شیشه شفاف است و مانند آهن در برابر ضربه و فشار مقاوم است. اگر برای ساختمان خود به دنبال محصولی هستید تا در هنگام طوفان، باران، تگرگ و غیره دچار آسیب نشود، ورق های پلی کربنات تخت انتخاب بسیار مناسبی است. این محصول همچنین میتواند مانند یک عایق صوتی عمل کند و آرامش افراد خانواده را فراهم کند.
مواد اولیه ورق های پلی کربنات
جنس این محصول و مواد سازنده آن از ترکیب فنل و استون (بیس فنل A) و ترکیب گاز کلر و گاز کربن دی اکسید (فوشرن) بوده و نیز در محلولی از بیس فنل و سود سوزآور گاز فوشرن تشکمیل شده است که در دمای 30 درجه سانتیگراد وارد راکتور میشود و در مجاورت کاتالیزور و در دمای 130 تا 300 درجه سانتیگراد، فرایند پلیمریزاسیون انجام میشود.
پس از این فرایند، این پلیمر به عنوان مواد پلی کربنات پس از خروج، از راکتور خشک به گرانول تبدیل میشود. همچنین ساختار پلی کربنات را با استفاده از ماشینهای تزریق و اکسترود میتوان شکل داد.
مزایای ورق های پلی کربنات
این محصولات مزایای بسیار زیادی دارند که از مهمترین آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- این ورق ها حدودا نصف شیشه وزن دارند.
- بر خلاف شیشه که قابلیت شکل دهی در آن نیست، این محصولات قابلیت شکل دهی با خلا را دارند.
- نصب آنها بسیار راحت است و شما میتوانید بدون نیاز به ابزار خاصی آن را نصب کنید.
- ورق های پلی کربنات حدودا 250 برابر بیشتر از شیشه در برابر ضربه مقاومت دارد.
- قابل بازیافت هستند و از این نظر آسیبی به طبیعت نمیرسانند.
- میتوانند به عنوان عایق حرارتی در برابر گرما و یا سرمای شدید مقاوم باشند.
- در برابر آتش سوزی نیز مقاوم هستند. اما باید بدانید که در شرایط آتش سوزی میتواند به شدت دودزا باشند.
- با توجه به روکش UV به کار رفته در این محصولات، میتوان از آنها به عنوان محافظ در برابر اشعه UV استفاده کرد.
معایب سقف ورق های پلی کربنات
طلق پلی کربنات نیز مانند هر سازه دیگری علاوه بر داشتن مزایا، از معایبی نیز برخوردار است. برخی از این معایب عبارتند از:
- گرم شدن بیش از حد فضای زیرین، مخصوصا در ماههای گرم سال.
- با وجود اینکه آتش زا نیست، اما به شدت دودزا است.
- خشپذیر بودن سطح ورق باعث کدر شدن آن میشود.
- و در نهایت گران بودن آن.
قیمت ورق های پلی کربنات
قیمت ورق های پلی کربنات مانند بسیاری از محصولات دیگر رابطه مستقیم با ضخامت، طول، برند و کیفیت محصول دارد. جالب است بدانید که این ورق ها به صورت کامل و از 0 تا 100 در داخل کشور تولید میشوند. به همین خاطر نوسانات دلار نمیتواند تاثیر چندانی روی قیمت این ورق ها داشته باشد. شرکت تهران پلی همواره سعی بر این دارد تا بهترین کیفیت را با بهترین قیمت در اختیار شما بگذارد.
اگر تمایل دارید شرکت تهران پلی را برای خرید این محصول انتخاب کنید، کافیست با کارشناسان فروش شرکت تماس حاصل فرمایید. همچنین اگر سوالی در خصوص این محصولات دارید و نیاز به دریافت مشاوره رایگان دارید، مشاورین ما میتوانند راهنمای شما باشند.
سخن پایانی
اکنون میدانید که استفاده از ورق های پلی کربنات بجای شیشه بسیار هوشمندانه است. اما باید بدانید که انتخاب یک برند ضعیف برای خرید این محصول میتواند شما را با چالش های زیادی مواجه کند. به همین خاطر پیشنهاد میشود که حتما از برندهای معتبری مانند تهران پلی خرید خود را انجام دهید. تهران پلی یکی از بهترین برندها در زمینه تولید این محصولات است که تمام استانداردهای لازم در این زمینه را نیز رعایت میکند.
سوالات متداول
وزن کمتر، مقاومت بیشتر و طول عمر بیشتر برخی از مزایای این محصول نسبت به شیشه است.
شما میتوانید ورق های پلی کربنات را با بهترین کیفیت و کمترین قیمت از تهران پلی خریداری کنید. لازم به ذکر است که محصولات تهران پلی دارای ضمانت کیفیت نیز هستند. ورق پلی کربنات چه مزایایی نسبت به شیشه دارد؟
بهترین راه برای خرید ورق های پلی کربنات کدام است؟
مرسی. واقعا مقاله کاملی بود
از رضایت شما خرسندیم